2012. március 31., szombat

Sárgarépa, a belek barátja

A hasmenés elleni hatásában  a sárgarépa rosttartalma játssza a főszerepet, mely segít a normális székletformálásban. (Ennek köszönhetően nemcsak a hasmenés, hanem a székrekedés ellen is kitűnő.)
Magas a pektintartalma, s ezek a rövid láncú szénhidrátok, amelyek abban segítenek, hogy a hasmenést okozó baktériumok ne tudjanak megtapadni a bélrendszer falán, ezáltal csökkentik a tüneteket. Sok benne a kálium is. A zöldségfélék közül azon kevesek közé tartozik, mely nem fokozza a vastagbél mozgását, így nem fokozza az egyébként is felgyorsult bélműködést.
Mindezek miatt a sárgarépa nyerő a hasmenés étrendi kezelésében.
További előnye, hogy egész évben elérhető és nem is kell sokáig főzni. A répa – a legtöbb zöldségfélével ellentétben – főzve táplálóbb, mint nyersen. Ám ilyenkor, diétánk során különösen fontos, hogy csak hőkezelés után fogyasszuk. Előtte hámozzuk meg és a csúcsait is vágjuk le.
A pépesített sárgarépa jót tesz a hasmenéses csecsemőknek is, mert alapvető tápanyagokkal és szénhidrátokkal látja el őket.
Különösen hatékony a sárgarépa hasmenés ellen, ha rizzsel is kombináljuk. A répa és rizs elegye hatásosabban alkalmazható ilyenkor, mint a mesterségesen előállított különféle rehidráló oldatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése